ŞENKÖY ve OKULUMUZUN TARİHÇESİ

30.01.2021 580

30-01-2021

 Okulumuzun bulunduğu yerleşim yerinin en eski adı "Mızrambo"dur. Bir rivayete göre; Yavuz Sultan Selim Mısır' a yaptığı sefer sırasında kendisine tercümanlık yapan Şeyh Ahmet KUSEYRİ' ye Mızrambo yöresinden topraklar hediye etmiştir.

Şeyh Ahmet KUSEYRİ bilgili, kültürlü ve hikmeti olan bir kişidir. Özellikle İslamiyet konusunda etkili ve bilgilidir. Onun etkisiyle Müslüman olmayan halk İslamiyet'i tanımış ve Müslüman olmuştur.

Zamanla Kuseyri'nin çevresindeki halka büyümüş büyük bir din bilgini olarak anıldığı için köyün adı Mızrambo değil de Şeyhe ait anlamında Şeyhin köyü (halk arasında Şıhköyü) olarak anılmıştır. Şeyh Ahmet KUSEYRİ'nin ölümünden sonra köydeki mezarı türbe olarak tanınmıştır. Günümüzde bu türbe ziyaret edilmektedir.

Aynı zamanda Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferi sırasında durak yerlerinden biri olan Şenköy' de o dönemde yaptırılmış ve günümüzde de halen kullanılan tarihi bir cami bulunur.

Şenköy I. Dünya savaşı sırasında Fransız işgali altında kalmıştır. Fransız işgalindeki Hatay'ın kurtuluşunu simgeleyen ve daha çok Atatürk'ün kendisine hitaben söylediği "Kırk asırlık Türk yurdu düşman elinde kalamaz." sözüyle hatırlanan Ayşe Fitnat Hanım Şenköylü bir vatanseverdir.

1939 yılında Hatay'ın anavatana katılması ile Şenköy, Türkiye sınırları içerisine girmiştir.

Dönemin devlet adamı İsmet İNÖNÜ Yayladağı'na gerçekleştirdiği bir ziyarette köylülerle sohbetinde köyün adı Şeyhköy yerine Şenköy olsun diyerek köyümüzün adını değiştirmiştir.

Okulumuz 1927 yılında eğitim-öğretime tek derslikte üç sınıf bir arada 35 ile 40 öğrenci mevcudu ile açılmıştır. Hatay'ın anavatana katılım tarihi olan 1939 tarihine kadar tek sınıfta eğitim Türkçe, Arapça ve Fransızca derslerinden başka Matematik, derslerinden   oluşmuştur. Bu dönemde okula gitmek mecburi olmadığı halde 4-5 öğrencinin kız, 30-35 öğrencinin erkek olduğu okul mevcudundan o dönemler de okuyan öğrencilerden köyümüzde ikamet edenleri de vardır.

Hatay'ın anavatana katılım tarihi olan 1939 tarihinden sonra yeni bina 5 derslikli olarak yapılmıştır. Yapı biçimi Kargir olup çatısı ahşaptır. Yeni bina ile birlikte okuma zorunlu olup öğrencilere okutulan Türkçe, Hayat Bilgisi, Tarih Coğrafya Yurt Bilgisi, Tabiat Tetkiki ve Eşya, Hesap Hendese, Resim El İşi Dikiş, Ev İdaresi, Jimnastik, Musiki derslerinden başka İntizam, Temizlik, Diş koruma adlarını içeren davranışlardan da değerlendirmeler yapılmıştır. 

1939 ile 1944 yılları arasında gece eğitimi dedikleri okur-yazar olmayan halka yönelik okuma yazma kursları açılarak okulumuzun bulunduğu yerleşim yerinde okur-yazar olmayan 654 kişiye bu dönemde eğitim verilmiştir. O dönemde gece eğitimine gelen ve eğitim sonunda yapılan sınavlarda başarılı olanlara iki tür belge verilmiştir. Arşivlerde bulunan Hatay Vilayeti Millet Mektebi Künye Defteri'nde belirtilen ifadelere göre eğitime katılan adayların başarı durumları el yazısı ile "Muvaffak olmuştur" Muvaffak olmamıştır" ve "Girmedi" şeklinde değerlendirme yapılmıştır.

1992 yılında İlköğretim Okuluna dönüştürülen okulumuz , iki ayrı binada eğitim öğretimini sürdürmekte iken, Kasım 2009'da bugün de kullanılmaya devam edilen binada eğitim öğretime başlanmıştır. Eski binaların biri Anaokulu olarak kullanılırken, yeni bina ilkokul ve ortaokul olarak hizmet vermeye başlamıştır. İki katlı bu binada 8 derslik mevcut olup birinci katta ilkokul öğrencileri, ikinci katta ortaokul öğrencileri eğitim-öğretim görmektedir.